تحلیل ابزارها و روش‌های ممنوعه در جنگ و حقوق بین‌الملل از دیدگاه اسلام چگونه است؟

ساخت وبلاگ
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «تحلیل ابزارها و ورش‌های ممنوعه در جنگ از دیدگاه اسلام و حقوق بین‌الملل از دیدگاه اسلام و حقوق بین‌الملل بشردوستانه» تالیف اصغر جعفری از سوی اداره نشر وزارت امور خارجه به چاپ رسیده است.

کتاب در سه فصل با عناوین «بررسی مفهوم جنگ، حقوق بشردوستانه و فلسفه ممنوعیت برخی از ابزارها و ورش‌ها در جنگ»، «ابزارهای ممنوعه در جنگ» و «روش‌های ممنوعه در جنگ» سامان داده شده است.

پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل ممنوعیت برخی ابزارها و روش‌ها در جنگ در منابع اسلامی و حقوق بین‌الملل بشردوستانه و نیز مقایسه تطبیقی ابزارها و روش‌های ممنوعه در جنگ از منظر اسلام و حقوق بین‌الملل بشردوستانه انجام گرفت.  

در فصل اول تحت عنوان «بررسی مفهوم جنگ، حقوق بشردوستامه و فلسفه ممنوعیت برخی از ابزارها و روش‌ها در جنگ» ضمن تحلیل مفهوم جنگ در حقوق بین‌الملل و فقه اسلام، چارچوب‌های نظری حقوق بین‌الملل بشردوستانه و فلسفه حقوق بشردوستانه در فقه اسلام مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. همچنین در این بخش فلسفه ممنوعیت برخی از ابزارها و روش‌ها در جنگ تبیین شده است.  

«ابزارهای ممنوعه در جنگ» در فصل دوم به بررسی مصادیق ابزارهای ممنوعه در جنگ از دیدگاه حقوق بشردوستانه و فقه اسلام اختصاص دارد. در این بخش پس از نگرش کلی به استفاده از ابزارهای جنگی، مبانی ممنوعیت و انواع ابزارهای ممنوعه مورد تحلیل قرار گرفت و سپس ساز و کارهای تضمینی ممنوعیت برخی از ابزارها بررسی شد.

در فصل سوم «روش‌های ممنوعه در جنگ» مفهوم و اهداف روش‌های ممنوعه در جنگ از منظر حقوق بشردوستانه و فقه اسلام بحث شد. سپس با تبیین شیوه‌های مجاز در جنگ، مبانی و قواعد حاکم بر ممنوعیت برخی از روش‌ها در جنگ و نیز مصادیق شیوه‌های ممنوعه مورد تحلیل قرار خواهد گرفت.

بعد از جنگ جهانی دوم حقوق بین‌المللی بشردوستانه به نحو فزاینده‌ای به جهت احترام به شان والا و کرامت انسان و تضمین حقوق بنیادین بشر به سوی محدود کردن حق اختیار متخاصمان در استفاده از پاره‌ای از ابزارها و روش‌های جنگی تقویت شده، اما در صحنه عمل چندان موفق نبوده و نتوانسته در جهت هدف‌های خود از جمله، اعمال محدویت یا ممنوعیت برخی از ابزارها و شیوه‌های جنگی و نیز تعقیب، محاکمه و مجازات جنایتکاران جنگی گام موثری بردارد. این هدف زمانی محقق خواهد شد که نهادهای بی‌طرف و عادلانه اجرای آن را تضمین کنند. در غیر این‌صورت قواعد و مقررات بشردوستانه در حد توصیه‌های اخلاقی باقی خواهد ماند.

بخش پایانی کتاب، به نتیجه‌گیری و پیشنهادها، اختصاص یافته و طی آن نویسنده، ضمن درج خلاصه‌ای از پژوهش، نتیجه‌گیری‌های مقایسه‌ای و تطبیقی، دستورات موکد بر رعایت قواعد بشردوستانه در قرآن کریم و نیز سیره و سنت معصومین(علیهم‌السلام) و گسترش و توسعه آن در مباحث فقهی جهاد توسط فقهای عظام در طول قرون متمادی، جایگاه ویژه و جامعیت قواعد بشردوستانه به ویژه در حوزه وسائل و روش‌ها ممنوعه در جنگ در اسلام نسبت به حقوق بین‌المللی بشردوستانه، طی چند نکته مورد تاکید قرار می‌گیرد.

کتاب «تحلیل ابزارها و ورش‌های ممنوعه در جنگ از دیدگاه اسلام و حقوق بین‌الملل از دیدگاه اسلام و حقوق بین‌الملل بشردوستانه» تالیف اصغر جعفری در 616 صفحه، شمارگان 500 نسخه و به بهای یک میلیون ریال از سوی اداره نشر وزارت امور خارجه به چاپ رسیده است.

نمناک ترین سایت ایرانی...
ما را در سایت نمناک ترین سایت ایرانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : رسولانی علیرضا namnakid بازدید : 112 تاريخ : دوشنبه 9 آبان 1401 ساعت: 20:22