چالش اصلی خبرگزاری‌های تخصصی هویتی است

ساخت وبلاگ
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، نشست «بررسی چالش‌ خبرگزاری‌های تخصصی در ایران» با حضور محمد‌مهدی شیخ صراف، سردبیر خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)تنها رسانه تخصصی کتاب کشور و حبیب‌اله عباسی، مدیرمسئول خبرگزاری «شفقنا» چهارشنبه(30 شهریور‌‌ماه) درمعاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
 
شیخ‌صراف، چالش اصلی خبرگزاری‌ها با وجود تجربه‌های تاریخی، ساختاری و مدیریتی را ماهیتی و ماموریتی ارزیابی کرد و گفت: برای داشتن تصویر روشن برای بررسی وضعیت خبرگزاری‌های تخصصی لازم است، از چالش ماهیتی با تمرکز بر مرور شرایط رسانه‌ای و برهه تاریخی شکل‌گیری‌ آن‌ها، آغاز کنیم. این تصویر روشن کمک می‌‌کند، بدانیم چه اتفاقی افتاد که امروز با تعداد قابل توجه خبرگزاری‌ها مواجه هستیم؛ رسانه‌‌هایی که با مجوز، نیرو‌ی انسانی،‌ آرشیو و سایر امکانات در حال فعالیت هستند، اما ممکن است بسیاری از خبرنگاران و اهالی با‌سابقه رسانه، این خبرگزاری‌‌ها را نشناسند.    
 
وی در ادامه، به بررسی تاریخی وضعیت شکل‌گیری خبرگزاری‌های تخصصی به مقطع زمانی اواسط دهه 80 و اوایل دهه 90 اشاره و عنوان کرد: اواسط دهه 80 واوایل دهه 90 با توجه به شکل‌گیری تعداد قابل توجه خبرگزاری‌‌ها، موضوع کاهش صدور مجوز خبرگزاری نیز مطرح شد؛ بنابراین به نظر می‌رسد چالش از این تاریخ آغاز می‌شود. پایگاه‌های خبری پرمخاطب در این مقطع زمانی به دریافت مجوز خبرگزاری اقدام کردند، اما همچنان ساختار و ظاهر آن‌ها با خبرگزاری‌های کلاسیک متفاوت است؛ علاوه‌‌براین برخی موسسه‌های فرهنگی ـ مطبوعاتی با‌سابقه، هرچند مجوز دریافت کردند اما بعد از دو دهه، خبرگزاری تاسیس نکردند؛ بنابراین مصادیق مطرح شده، از وجود برخی  مشکلات حکایت دارد.                
 
سردبیر خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) با بیان اینکه براساس اصول مدیریتی، سازمان باید یادگیرنده باشد، گفت: سازمان‌های یاد‌گیرنده، زمانی در مقایسه با سازمان‌های دیگر موفق و به‌اصطلاح برنده هستند که براساس مفهوم یادگیری «تک‌ حلقه‌ای» و «دوحلقه‌ای» عمل کنند. یادگیری «تک‌ حلقه‌ای» به معنای  تعیین شاخصه‌ برای فرآیند‌ها است؛ به‌عبارت دیگر سازمان، انجام فرآیند‌‌ها مواردی را آموزش می‌بیند. سازمان دو‌حلقه‌ای، یعنی علاوه‌براینکه از شاخصه‌ها استفاده می‌‌کند، به خروجی توجه دارد و به اصلاح ملاک‌ها نیز اقدام می‌کند.
 
شیخ‌صراف، تقویت نظارت بر جریان صدور مجوز تاسیس خبرگزاری را ضروری‌ دانست و بیان کرد: به‌نظر می‌رسد، برخی خبرگزاری‌ها، تنها عنوان «خبرگزاری» را به یدک می‌کشند، به اندازه سایت خبری، از بضاعت کافی برخوردار نیستند، چه از نظر مخاطب و تولید محتوا. اما می‌دانیم که همچنان وجود دارند؛ بنابراین به‌نظر می‌رسد ضروری است، رویکرد «یادگیری دو‌حلقه‌ای» برای مدیریت این خبرگزاری‌ها به‌اصطلاح پیاده‌سازی، درباره مجوز آن‌ها تجدید‌نظر و فضا برای ایجاد خبرگزاری‌های تخصصی دیگر فراهم شود.          
 
وی با طرح این پرسش که چرا در یک مقطع زمانی شاهد افزایش تعداد قابل توجه خبرگزاری‌ها بودیم، بیان کرد: در یک برهه تاریخی، با تاکید بر انجام فعالیت‌های رسانه‌ای از سوی دستگاه‌های حکومتی، بسیاری از دستگاه‌ها و نهاد‌ها به تاسیس خبرگزاری اقدام کردند که وضعیت مطلوب بودجه فرهنگی و رسانه‌ای ارگان‌های مختلف در این جریان موثر بود؛ علاوه‌براین  توانمندی و توجه به  واحد‌های روابط عمومی در این مقطع زمانی، موجب شده بود تا تاسیس خبرگزاری برای نهاد و دستگاه‌های مختلف ارزشمند شود.

سردبیر خبرگزاری کتاب ایران درباره دیگر عواملا موثر در افزایش تعداد قابل توجه خبرگزاری‌ها بیان کرد: به‌نظر می‌رسد علاوه‌بر معافیت مالیاتی رسانه‌ها، امکان دریافت تسهیلات و حمایت‌ها زمینه‌ساز افزایش تعداد خبرگزاری‌ها شد. 

شیخ‌صراف، توسعه فضای آنلاین و کاهش تدریجی انتشار نشریه‌های تخصصی کاغذی را از دیگر دلایل افزایش تعداد خبرگزاری‌ها دانست و ادامه داد: کاهش نشریه‌های تخصصی چاپی، موجب شد تا ایجاد رسانه‌های تخصصی در قالب‌های نوین از‌جمله خبرگزاری‌ها، جدی شود. تجربه‌‌های جدید از وبلاگ‌نویسی، وب‌2 تا گسترش شبکه‌های اجتماعی موجب شد، تمایل برای ایجاد خبرگزاری از سوی ارگان‌های مختلف افزایش پیدا کند. به‌نظر می‌رسد این مسیر را سریع طی کردیم، بنابراین در این جریان برخی بایسته‌ها، شکل نگرفته و یا رعایت نشده است اما با گذشت دو دهه باید، جدی‌تر به رسانه و خبرگزاری‌های تخصصی بپردازیم.    

گزارش در حال تکمیل است...

نمناک ترین سایت ایرانی...
ما را در سایت نمناک ترین سایت ایرانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : رسولانی علیرضا namnakid بازدید : 117 تاريخ : چهارشنبه 30 شهريور 1401 ساعت: 21:21