چطور با افزایش خودآگاهی بدون توجه به شرایط از زندگی لذت ببریم؟

ساخت وبلاگ

آیا اصلاً ممکن است همیشه تمرکز حواسمان را حفظ کنیم؟
می‌توانید امتحانش کنید و اگر موفق شوید و بتوانید در اغلب اوقات زندگی، خودآگاهی داشته باشید، متوجه می‌شوید شادی و آرامش دورنی‌ای که دنبالش هستید، در مشت‌تان است.

به عقیده‌ی بسیاری از روانشناسان خودآگاهی بالا می‌تواند منبع اصلی آرامش باشد

افرادی که خودآگاهی کمی دارند، کمتر می‌توانند رنج‌های زندگی را تحمل کنند، بدتر با مشکلات زندگی برخورد می‌کنند، به خودشناسی کمی از خود و دیگران می‌رسند، به اندازه‌ی کافی نمی‌توانند از استعدادهایشان استفاده کنند و در نهایت آرامش درونی کمتری دارند و هر چیزی در دنیای بیرون حواس آن‌ها را پرت می‌کند.

بیایید راه‌هایی را بررسی کنیم که می‌توانید به وسیله‌ی آن‌ها خودآگاهی را وارد زندگی روزمره‌تان کنید تا حتی موقع انجام کارهای دنیوی و روزمره، هوشیاری، حضور و تمرکز حواس بیشتری داشته باشید.

1 – با خودآگاهی بیشتری غذا بخورید:

در گذشته مردم عادت داشتند که ساعت‌ها وقت بگذارند برای تهیه‌ و آماده سازی غذا. نیم روز، کار را ترک می‌کردند، دور هم جمع می‌شدند و می‌نشستند تا غذا بخورند. مدتی بعد، این اتفاق، شب‌ها می‌افتاد.شام فرصتی بود برای غذا خوردن و صحبت کردن. مقام غذا خوردن، با پیشرفت فست فود، تکنولوژی و چند کاره بودن، تنزل پیدا کرد و به وعده‌ی غذای سریعی بین کارها و وظایف انسان تبدیل شد.

کاری ضروری برای سوخت رسانی به بدن برای زندگی‌‌های پُر مشغله‌ی ما. نه تنها آیین غذا خوردن خانوادگی را نادیده گرفته‌ایم، که اغلب از همان لذت ساده‌ی غذا خوردن هم محرومیم.

شاید به اندازه‌ی گذشته وقت برای آماده سازی غذا نداشته باشیم، ولی می‌توانیم نسبت به غذایی که می‌خوریم و تجربه‌ای که از آن به دست می‌آوریم، خودآگاه باشیم. این یعنی موقع غذا خوردن جلوی تلویزیون یا کامپیوتر ننشینیم، بلکه یا با خانواده غذا بخوریم یا در محیطی آرام و بدون حواس پرتی. به چند نظر در زمینه‌ی غذا خوردن خودآگاهانه توجه کنید:

  • * قبل از آن که غذا بخورید، به غذا نگاه کنید و به رنگ‌ها، بوها و بافت غذا توجه کنید.
  • * چشمانتان را ببندید و بو بکشید.
  • * به گرسنگی تمایل‌تان به غذا خوردن توجه کنید.
  • * وقتی اولین لقمه را داخل دهانتان می‌گذارید، به مزه‌ها و احساساتی که پیدا می‌کنید، توجه کنید.
  • * غذا را آرام بجوید و قورت دهید. نسبت به دستانی که آن غذا را تهیه کرده است، حس قدردانی داشته باشید.
  • * همان طور که به غذا خوردن ادامه می‌دهید، توجه کنید همزمان با سیرشدن چه احساسی در معده‌تان پیدا می‌کنید.
  • * از احساس سیر شدن با خبر باشید و وقتی سیر شدید، از غذا خوردن دست بکشید. نیازی نیست پر خوردی کنید تا لزوماً درون بشقاب تمام شود.
  • * بعد از آن که غذایتان را خوردید، چند لحظه بنشینید تا غذا، به اصطلاح پایین برود.
  • بعد از غذا، ظرف و ظروف را با خودآگاهی بشویید و کنار بگذارید.

وقتی به شکل خودآگاه غذا بخورید، نه تنها حس غذا خوردتان را ارضا می‌کنید، که همین باعث هضم بهتر و جذب مواد مغذی هم خواهد شد. مطالعات نشان می‌دهد که غذا خوردن آرام به سیری بیشتر و کاهش کالری دریافتی منجر می‌شود.

2– خانه‌تان را با خودآگاهی تمیز کنید:

عوض اینکه به خاطر رسیدن به ذهنی ساماندهی شده مشغول منظم کردن خانه‌تان شوید، سعی کنید روی کارهایی که انجام می‌دهید متمرکز شوید؛ نه این که فقط بخواهید هر چه سریع‌تر کارتان را تمام کنید. معجزه‌ای اتفاق نخواهد افتاد تا فرآیند پاکسازی برایتان به تجربه‌ای دلچسب تبدیل شود؛ ولی می‌توانید با توجه کردن به ظرایف این کار، احساس خوبی به دست آورید. سعی کنید تمیز کردن خانه را به شکل آزمایشگاهی برای تمرین تمرکز حواس و تعهد به زندگی در نظر بگیرید.

این تغییر نگرش را می‌شود در هر کدام از امور روزمره اعمال کرد. شستن ماشین، کوتاه کردن چمن‌های باغچه یا حتی پرداخت قبض‌ها، هم می‌توانید از روی ترس و رنجش این کارها را انجام دهید و هم با رویکردی متمرکز و با احساس قدردانی نسبت به این که قادرید این کارها را به پیش ببرید و این که همین باعث پیشرفت زندگی‌تان می‌شود و این که هر چند به نظر نمی‌رسد، ولی ارزش زمانی را که صرف‌شان می‌کنید، دارند.

3– با خودآگاهی قدم بزنید:

در هر جایی که قدم می‌زنید(چه داخل و چه خارج از خانه)و هر مقصدی که دارید، به مسیرتان توجه کنید. نباید فقط در انتظار رسیدن به مقصد باشید. اجازه دهید قدم زدنتان خودش به یک مقصد تبدیل شود.

لذت بردن از زمان حال را فقط کسانی که واقعا در حال زندگی می‌کنند درک می‌کنند اگر فکر می‌کنید در زندگی کردن در زمان حال ضعیف هستید توصیه میکنم مقاله‌ی توصیه‌های اکهارت تله را حتما بخوانید.

4– طبیعت را به شکلی خودآگاه تجربه کنید:

مطالعات متعددی، مزایای ذهنی و جسمی وقت گذرانی در طبیعت را نشان داده‌اند و حضور در جنگل و فضای سبز می‌تواند:

  • * باعث بهتر شدن سیستم ایمنی بدن شود.
  • * فشار خود را کم کند.
  • * استرس را کم کند.
  • * خلق و خوی بهتری برای شما به وجود آورد.
  • * توانایی تمرکز را بالا ببرد.
  • * سطح انرژی‌تان را بالا ببرد.

فقط با قدم زدن در طبیعت یا آرام نشستن در یک جنگل می‌توانید از این مزایا استفاده کنید. ولی وقتی به شکلی خودآگاه، طبیعت را تجربه کنید، مزایای بیشتری به خصوص در زمینه‌ی کم شدن استرس، بهتر شدن خلق و خو و تمرکز به دست خواهید آورد. وقتی در طبیعت وقت می‌گذرانید، سعی کنید تمام حواستان را به کار بگیرید تا تمرکز حواس و توجه بیشتری به اطرافتان داشته باشید.

گوش کنید…
به صدای پرندگان گوش کنید؛
به برگ‌هایی که از درختان پایین می‌افتند
و آبی که از روی صخره‌ها رد می‌شود.

ببینید…
نور خورشید و سایه‌ها را ببینید؛
گل‌های کوچک وحشی را که بر زمین روییده
و پرندگانی که در گروه‌های دایره‌ای شکل پرواز می‌کنند.

بو بکشید…
بوی خاک را؛
بویی مثل برگ‌های در حال تجزیه،
عطر گیاهان و رایحه‌ی باران را.

تجربه‌ی حضور در فضای سرسبز و جنگل‌ها چنان تجربه‌ی قدرتمند و آرامش بخشی است که باید آن را در برنامه‌ی ساماندهی ذهنتان بگنجانید.

5– منبع و ثبات تمرکزتان را پیدا کنید:

منبعی پیدا کنید که روی آن متمرکز شوید. توجه‌تان را روی نفس کشیدن، صدای طبیعت یا جمله‌ای انرژی بخش قرار دهید که مدام پیش خودتان تکرار می‌کنید. مثلاً وقتی می‌دوید، می‌توانید به صدای پاهایتان که با زمین برخورد می‌کنند، گوش دهید. در ضمن می‌توانید مانترا یا جملات مثبتی را در ذهنتان تکرار کنید که با الگوی نفس کشیدنتان هماهنگ است.

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید اصلی‌ترین دلایل حواس‌پرتی را از زبان برایان تریسی را بخوانید.

6– به محیط اطراف توجه کنید:

در هر جایی که مشغول تمرین ورزشی هستید(چه در محیط داخلی و چه خارجی)، به دما، منظره‌ها، صداها، بو و هر ادراک حسی دیگری که روی تجربه‌ی ورزشی‌تان اثرگذار است، توجه کنید. تمرکزتان را روی محیط اطراف بگذارید و به هر چیزی که در اطرافتان وجود دارد، توجه کنید.

اگر در محیطی بیرونی هستید، همزمان از مزایای روانشناختی حضور در طبیعت و ورزش کردن استفاده کنید و به محیط اطرافتان توجه کاملی داشته باشید. هر لحظه از هر روز ممکن است اسیر گردآب افکار و حواس پرتی‌هایتان شوید یا ظرف‌ها را داخل ماشین ظرفشویی بگذارید؛ ولی هیچ خودآگاهی‌ای نسبت به این تجربه‌ها نداشته باشید، که این به خاطر ذهن آشفته‌تان است.

وظیفه‌ی شما بیداری و روشن بینی است، حتی اگر فقط چند لحظه در روز اتفاق بیفتد، در این صورت، واقعاً تجربه‌های زندگی‌تان را تجربه کنید، تا به جای غرق شدن در افکار و نگرانی‌ها واقعاً حضور داشته باشید.

با تمرین و گذر زمان متوجه خواهید شد که بازگشت به زمان حال برایتان ساده‌تر شده است و هر چه بیشتر در زمان حال زندگی کنید، بیشتر زندگی خواهید کرد.


در همین زمینه بخوانید:

نمناک ترین سایت ایرانی...
ما را در سایت نمناک ترین سایت ایرانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : رسولانی علیرضا namnakid بازدید : 217 تاريخ : يکشنبه 10 فروردين 1399 ساعت: 16:28